Вход или Регистрация
   >   Публикации   >   Роды (права жінки яка народжує при знаходженні в пологовому будинку)

Роды (права жінки яка народжує при знаходженні в пологовому будинку)

Все це зазвичай коштує грошей і чималих. З іншого боку, іноді ці гроші не є запорукою успіху, і навпаки, якщо не заплатив, це ще не означає, що щось буде не так. Але жінки бояться... Природно те, що вони хочуть народити здорового малюка. НЕПРИРОДНІ те, що вони вірять, що енна сума повинна забезпечити породіллю увагою і максимальною турботою. І ще жахливіше те, що цей міф розвіяти буде дуже складно. Адже ризикувати в такий момент не хоче ніхто... і згоден заплатити будь-які гроші. А що якщо попросту для початку вивчити ту нормативну базу, яка регламентує дії лікарів і акушерок? Коли породілля буде знати свої права, вона по іншому подивиться на ситуацію і не допустить маніпуляцій над собою.
Вивчаємо нормативи
Надання акушерської допомоги регламентовано наказом МОЗ України № 503 «Про амбулаторної допомоги» (у тому числі і проходження школи молодих батьків) і №620 «Про стаціонарної акушерсько-гінекологічної допомоги». Згідно статті 34 Основ законодавства про охорону здоров'я пацієнт має право самостійно вибирати лікаря і вимагати його заміни, на прийом в будь-якій установі охорони здоров'я, якщо цей заклад має можливість забезпечити необхідне лікування. Згідно ст. 39 лікар повинен пояснювати причини призначення препаратів, мета запропонованих досліджень, лікувальних процедур, ризики для здоров'я. Сімейним кодексом та наказом № 620 передбачено, що пацієнт має право вибирати лікувальну установу (в тому числі і пологовий будинок).
У Сімейному кодексі передбачено і право людини на отримання всієї необхідної інформації - усній і письмовій, а от право на високу культуру медобслуговування записано в Методичних рекомендаціях, наказом МОЗ від 03.11.2008 №624 та від 04.04.2005 № 152. Звичайні пологи не вимагають яких -то препаратів. якщо є необхідність, то лікар повинен отримати згоду пацієнтки, якщо, це не необхідно для порятунку її життя і вона не перебуває без свідомості (ст. 43 «Основ законодавства України про охорону здоров'я».
Пологи
Сьогодні породіллі мають право на сімейні пологи, при цьому обумовлено, що брати участь у процесі можуть не більше 2 осіб. Подружжя повинні заздалегідь звернутися до адміністрації пологового будинку і повідомити про своє бажання партнерських пологів. Ніхто в цьому не має право відмовити. Зараз пологи приймати повинні в індивідуальному пологовому залі. Народжувати жінка може в зручній позі, необов'язково це має бути лежача поза. Це може бути стілець, м'яч, коліна у чоловіка, можна лежачи на спині або на боці. Зараз при нормально протікають пологах не рекомендується проколювання околоплодного міхура, надріз промежини. Зшивання проводять під впливом знеболюючого (Клінічний протокол з акушерської допомоги «Нормальні пологи», затверджений наказом МОЗ №624 від 03.11.2008.
З'явилася людина!
Малюка кладуть на живіт до мами. Якщо мама в цей момент відходить від наркозу і ще не може прийняти малюка (наприклад, після кесареве), то ідеально, якщо малюк відправиться на живіт до тата. На це дається 2:00. Це теж передбачено «Протоколом». Відразу після пологів матері повідомляють оцінку стану дитини за шкалою Алгар. У перші хвилини життя малюка його повинні докласти до материнських грудей. Потім роблять профілактику офтальмии, заміряють зріст, вага, об'єм голови та грудної клітини.
Мама має право на індивідуальне знаходження в палаті зі своєю дитиною. Передбачено й сімейні палати (наказ МОЗ № 59), де можуть перебувати мама, тато і дитина. Новонароджений має бути з мамою цілодобово. Перші щеплення - БЦЖ і проти гепатиту - роблять на 2-5-у добу за згодою матері.
 
17 ноября 2015г.