Вход или Регистрация
   >   Публикации   >   Допомога дітям, чиї батьки ухиляються від виплати аліментів в 2016 році

Допомога дітям, чиї батьки ухиляються від виплати аліментів в 2016 році

                                                              Допомога дітям, чиї батьки ухиляються від виплати аліментів 
Зміни торкнулися призначення допомоги дітям, чиї батьки ухиляються від виплати аліментів. Ще цей вид соцдопомоги називають тимчасовими аліментами або державними аліментами. Тепер даний вид виплат призначатиметься з урахуванням доходів сім'ї, так як відповідні зміни були внесені в частину 8 ст. 181 Сімейного кодексу України. Додаткові підзаконні нормативні акти (постанови Кабміну) ще повинні будуть розроблені, щоб в подробицях роз'яснити подальший механізм призначення цієї допомоги. 
Поки що Мінсоцполітики роз'яснює, що тимчасова допомога становитиме різницю між 50% прожиткового мінімуму для дитини певного віку та середньомісячним сукупним доходом сім'ї за півроку з розрахунку на одну людину. 
                                                                              Допомога матері-одиначці в 2016 році 
Призначення допомоги матері-одиначки регламентується: 
Законом України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми»; 
Постановою Кабінету Міністрів тисяча сімсот п'ятьдесят один від 27.12.2001 (Порядок призначення і виплати допомоги сім'ям з дітьми). 
Уряд удосконалив порядок призначення і виплати допомог матерям-одиначкам. Новина про внесення змін викликала справжню паніку серед жінок, які самі виховують своїх дітей. Насправді, допомога не скасовується, а стає адресним для одних його розмір збільшиться (згідно доходів за попередні півроку), для інших зменшиться. 
                                                           Раніше збільшений розмір допомоги вважався за формулою: 
50% прожиткового мінімуму на дитину 
мінус 
середньомісячний сукупний дохід сім'ї на одну людину (всі доходи за півроку підсумовуємо, ділимо на 6 і на кількість членів сім'ї). 
Було також зазначено, що мінімальний розмір не міг бути нижче 30% від прожиткового мінімуму. 
                                              Тепер же з новими змінами розмір допомоги буде вважатися за формулою: 
100% прожиткового мінімуму на дитину 
мінус 
середньомісячний сукупний дохід сім'ї на одну людину (всі доходи за півроку підсумовуємо, ділимо на 6 і на кількість членів сім'ї). 
При цьому застереження про те, що допомога не може бути менше 30% від прожиткового мінімуму, була скасована. 
Таким чином, тепер допомога матерям-одиначкам буде призначатися всім з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім'ї за півроку. Чи не буде однакового «мінімального» розміру допомоги, як це було раніше. У кожному індивідуальному випадку буде призначено певне з урахуванням віку дитини і доходу сім'ї допомоги. 
Для всіх, хто звернеться за призначенням допомог у 1 кварталі 2016 року, допомоги будуть призначені з 1 січня 2016 року. АЛЕ виплати в січні проводитися не будуть у зв'язку з перерахунками і необхідністю прийняття інших нормативних актів, що регламентують порядок перерахунку допомог. Поки що, виходячи з закону, можна передбачити наступні варіанти розрахунку. 
                                                                      Беремо калькулятор, намагаємося порахувати 
Щоб дізнатися, які доходи входять до сукупного доходу сім'ї читайте Методику розрахунку середньомісячного сукупного доходу сім'ї для всіх видів соціальної допомоги. У ній, до речі, у п. 5.3 обумовлено, що для розрахунку права на певна допомога в облік не беруться суми даного посібника, одержувані раніше. Тому одержувана раніше допомога матері-одиначки в облік доходів не беремо, як і першу виплату допомоги при народженні дитини (10320 грн.). 
                      Отже, розмір прожиткового мінімуму на дітей дивимося нижче, беремо в облік стовпець станом на 01.01.2016. 
                                                                                   
                                                                                         Прожитковий мінімум на дитину 
Категорія дітей                               01.01.2016                             01.05.2016                                          01.12.2016 
Діти до 6-ти років                          1167 грн.                                 1228 грн.                                            1 313 грн. 
Діти від 6 до 18 років                    1455 грн.                                 1531 грн.                                            1637 Грн. 
діти віком від 18 до 23 років         1378  грн.                                1450 грн.                                           1550 грн. 
 
ПРИКЛАД 1 
Сім'я: мати, двоє дітей (10 і 5 років). 
Середньомісячний сукупний дохід сім'ї за півроку 2000 грн. 
У підсумку з розрахунку на одного члена сім'ї це становить 666,67 грн. 
Отже, розмір допомоги на дитину 5 років: 
Прожитковий мінімум 1167 грн. мінус середньомісячний сукупний дохід на одну людину 666,67 грн. 500,33 грн. 
Розмір допомоги на дитину 10 років: 
Прожитковий мінімум 1455 грн. мінус середньомісячний сукупний дохід на одну людину 666,67 грн. 788,33 грн. 
Такі розміри допомог все-таки значно вище тих, що були раніше (мінімальні 350 і 436 і максимальні 583 і 727). 
 
ПРИКЛАД 2 
Сім'я: мати і дитина 2 років. 
Середньомісячний сукупний дохід сім'ї 860 грн. (посібник матері-одиначки в облік не беремо), з розрахунку на одну людину це 430 грн. 
Розмір допомоги матері-одиначки в такому випадку буде дорівнює 1167 грн. мінус 430 грн. 737 грн. 
                                                         Перевірки нарахування соцвиплат і доступ до банківської таємниці
При цьому варто враховувати і те, що Верховною Радою був прийнятий, а президентом підписаний законопроект № 3 629, який передбачає доступ Міністерства фінансів України до банківської таємниці. 2016 рік стане роком перевірки правильності нарахування соціальних виплат (у тому числі - і допомоги матерям-одиначкам). Тому всі приховані доходи можуть виявитися явними і викликати цілий ряд питань з боку контролюючих органів.
10 января 2016г.